De zwarte keuken

Veelzijdig en stijlvol

De zwarte keuken is terug van weggeweest. Je zal het al wel hebben gezien in een van je keukenblaadjes of bij je vrienden thuis, steeds meer mensen kiezen vandaag opnieuw voor een zwarte of donkere keuken. Maar waarom nu precies? Welke elementen doen mensen voor een zwarte keuken kiezen?

We tonen graag wat zwart jou vandaag te bieden heeft, met een overzicht van de voor- en nadelen van zwarte keukens. Vervolgens inspireren we je met tal van zwarte keukencreaties en trends bij Krëfel Keukens. We sluiten af met een korte terugblik op de trendevolutie van de zwarte keukens


Zwart is een stijlvolle keuze

Waarom zwart?

De zwarte keuken is al sinds enkele jaren bezig aan een echte opmars. Meer en meer mensen vinden dat donkere keukens luxe en design uitstralen. Met de juiste inrichting en decoratie stralen ze ook charme en gezelligheid uit.

Zwart is bovendien een trendkleur die steeds meer wordt gebruikt in de leefruimten en daarbij ook in decoratie, verlichting en inbouwtoestellen. De keuken vormt steeds meer één geheel met deze leefruimte, want men kiest steeds vaker voor een woonkeuken, waardoor het vanzelfsprekend is om je keuken mee af te stemmen op het geheel.

We zien zeker een toenemende vraag naar zwarte keukens. De keuken is al lang niet meer enkel een plaats om in te koken. Het is de plek waar mensen samenkomen, verhalen vertellen, experimenteren, eten en dingen beleven. Je zou kunnen stellen dat de keuken minstens even belangrijk is geworden als de leefruimte. Een goede balans tussen kleuren in huis is daarom uiterst belangrijk.

Kiezen voor zwart is kiezen voor stijl! 


Voor- en nadelen zwarte keukens

De kleur is een belangrijke afweging bij de aankoop van je nieuwe keuken. Hieronder vind je een opsomming van de voor-en nadelen van zwarte keukens terug. 

Voordelen
Laten we even opsommen waarom zwarte keukens toenemen in populariteit. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan deze opkomende trend.

1. De zwarte kleur zorgt voor een naadloze overgang met al je inbouw keukenelektro. Deze zijn vaak ook donker van kleur. Bij lichtere keukens springen deze er vaak uit en eisen ze de aandacht op.

2. Bij het kiezen voor een zwarte keuken, kies je voor autoriteit, luxe en design.

3. Het is je keuken die de aandacht van de ruimte op een stijlvolle manier opeist.

4. Zwart is origineel en exclusief, aangezien de meerderheid nog steeds opteert voor een lichtere variant.

5. De prijs van een zwarte keuken of eender welke andere kleur is dezelfde. Je betaalt dus niet meer voor deze luxueuze designuitstraling.

6. Zwart is te combineren met àlles. Zo kan je met hout een warme en gezellige touch aanbrengen of kan je kiezen voor matte kleurencombinaties. Ook in de afwerking van je keuken kan je eindeloos variëren.

7. Een zwarte keuken is makkelijk te onderhouden. Bovendien zijn kookspatten niet altijd goed zichtbaar op zwart, stof dan weer wel. Je kan zelf oordelen of je dit als een voor- of nadeel beschouwt.


Nadelen
Iedereen heeft zijn eigen smaak, dit geldt voor de keuze van je keukenstijl, maar ook voor je keukenkleur. Niet iedereen is een fan van de kleur zwart. Het is dan ook een donkere kleur en lichtere kleuren wekken nu eenmaal een ander, positiever gevoel op bij sommigen onder ons. Enkele andere nadelen van een zwarte keuken zijn:

1. De zwarte keuken geeft de illusie dat de ruimte kleiner is. Dit kan nadelig zijn als je effectief over een kleine ruimte beschikt.

2.
De kleur zwart zou licht absorberen. Het zal dus nodig zijn voldoende natuurlijk licht te laten binnenschijnen of te opteren voor extra kunstlicht.

3. Stof- en kalkresten zijn duidelijker zichtbaar op zwarte oppervlakken. De mogelijkheid bestaat dat je vaker zal moeten poetsen. Het voordeel is wel dat je altijd een propere keuken zal hebben!

Trendevolutie zwarte keuken

Evolutie van zwart

Bij de aankoop van een nieuwe keuken, hou je best rekening met je eigen wensen en je eigen stijl.

Trends komen en gaan, maar sommige keukens en keukenstijlen blijven altijd wel op een of andere manier bestaan.

Zo gaat de zwarte of donkere keuken al een hele tijd mee en slaagt ze erin om zich telkens weer te vernieuwen.

Zwart is tijdloos

De kleur zwart is nooit echt uit ons keukenbeeld verdwenen. Ze is alleen hier en daar wat subtieler aanwezig geweest.

Kan je je zo de bruine, donkere keuken bijvoorbeeld nog herinneren? Rond de jaren 80 was dit dé keukentrend. Deze kwaliteitskeukens zijn niet weg te slaan uit onze herinneringen, maar de trend vervaagde wel geleidelijk aan.

Na de bruine keuken deed de witte keuken haar intrede. Rond de jaren 90 was het merendeel van alle keukens spierwit. Velen zijn van mening dat wit bij alles staat en je ruimte verlicht. 

Vervolgens vindt hout opnieuw zijn weg naar de Belgische keukens in de jaren 00. We kiezen steeds meer voor een combinatie van de twee voorgaande trends uit de jaren 80 en 90: licht en hout. Daarna kozen velen onder ons voor kleuren met een opgewekt en dynamisch karakter.

Vernieuwde belangstelling

Hoe dan ook, de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een keuken in een neutrale kleur: wit, bruin, grijs, beige en natuurlijk ook zwart. De uitvoeringen en afwerkingen worden steeds meer gevarieerd en hoogtechnologisch. 

De afgelopen drie jaar wint de zwarte keuken opnieuw aan populariteit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een open keuken te plaatsen met een zwart kookeiland. Woonkeukens zijn van zichzelf al wat lichter, meer open/ruimer en dus perfect geschikt voor een luxueuze designkeuken. 

Geen fan van een volledig zwarte keuken? Probeer dan eens de zwarte keuken met contrasterende oppervlakken. Je kiest in dit geval dan niet voor een keuken in monotone kleur (één kleur), maar je gaat voor een keuken in meerdere kleuren, bijvoorbeeld een zwart kookeiland en keukenkasten met witte fronten.

Voor ieder wat wils!

De populariteit van zwarte keukens uitte zich dit jaar opnieuw op de Batibouwbeurs. Onze keukenconsulenten stelden hiervoor een zwarte keuken samen met zwarte keukenfronten in soft lak. Het unieke werkblad uit composiet geeft je keuken een buitengewone designuitstraling. 

Om deze zwarte keuken een warmere look te geven, werd deze verder afgewerkt met hout. Zo kan je hout terugvinden in de nis en de laden. 
Bekijk hier onze zwarte Krëfel Keuken op Batibouw. 

Zwarte keuken Batibouw

De zwarte keuken biedt je tal van mogelijkheden. Zwart is zeker een gedurfde, maar tijdloze keuze.

We overlopen de mogelijkheden voor je keuken graag allemaal een voor een, samen met jou. We gaan op zoek naar de juiste kleur zwart, de stijl die bij je past en de ideale combinatie van dit alles.

Voor het juiste advies op maat, staan we altijd paraat. Plan je afspraak in en onze keukenconsulenten nemen persoonlijk contact met je op voor een gesprek. 

Maak hier je afspraak →

Beloftes

  • Hoogstaande kwaliteit
  • Ervaren plaatsers
  • 10 jaar garantie
  • Vrijblijvende offerte
  • Keukens op maat
  • Servicegericht