Elektrisch koken

Bij een elektrische inbouwkookplaat wordt elektriciteit gebruikt om de kookplaat op te warmen.
Er zijn drie soorten elektrische kookplaten in ons gamma: de klassieke elektrische kookplaten, vitrokeramische kookplaten en inductiekookplaten. Ga voor elektrische kookplaten na of je thuis over een 2-polig of een 5-polig stopcontact beschikt.

Klassieke elektrische kookplaat

Klassieke elektrische kookplaten warmen trager op dan andere elektrische varianten, zo heb je bij aanvang van het koken nog even de tijd om je maaltijd te bereiden.

Na het koken en bij het uitzetten van de kookplaat, blijft het vuur nog even warm. De kookpot kan bijgevolg perfect op het vuur blijven staan en het eten blijft nog even verwarmd om later nog wat bij te scheppen.

Bovendien is de klassieke elektrische kookplaat goedkoop om aan te schaffen, maar is het energieverbruik wel aan de hoge kant vergeleken met andere kookplaten met nieuwere technologieën.

Vitrokeramische kookplaat

De inbouw vitrokeramische kookplaat warmt sneller op dan de klassieke elektrische kookplaat, maar trager dan de inductiekookplaat. Ze verwarmt op basis van HiLight-of stralingselementen en geeft een indicatie van hoe warm de kookplaat effectief staat. Hoe roder de kleur, hoe warmer de kookplaat.

Na het uitschakelen van de kookplaat, blijft
deze nog een tijdje warm. De kookplaten zijn budgetvriendelijk, maar verbruiken meer energie tegenover een inductiekookplaat.

Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn veilig, gebruiksvriendelijk en bieden je flexibiliteit. Ze maken gebruik van een magnetisch veld en een intuïtieve bediening, zodat ze snel opwarmen en meteen kunnen overschakelen naar de juiste temperatuur.

De zones van deze inductiekookplaat
kunnen zich automatisch en met veel precisie aanpassen aan de vorm van je kookgerei. Enkel het oppervlak waar de pan of kookpot staat, wordt verhit. Daarboven is een inductieplaat erg makkelijk te onderhouden en spaar je op je energiefactuur.