Het laatste keukennieuws

Tricks, tips en de laatste trends uit de keukenwereld

Zo houd jij je koelkast overzichtelijk en schoon

26/01/202210 maanden geleden

Door je koelkast goed te gebruiken, kun je heel wat afval besparen. Jaarlijks verdwijnen er namelijk duizenden kilo’s voedsel in de container, omdat mensen simpelweg vergeten wat ze in de koelkast hebben of ze het eten verkeerd bewaren. Door je eten slim te bewaren, hoef je minder weg te gooien en geniet je langer van vers voedsel.


Energieverbruik

Belangrijk om te weten is dat je koelkast efficiënter werkt als hij goed gevuld is. Het is belangrijk dat er lucht blijft circuleren, dus stop je koelkast zeker niet te vol. Wanneer je echter een vrijwel lege koelkast hebt, zal hij harder moeten werken om op temperatuur te blijven.

 

Bewaar je voedsel op de juiste plek

Bijna alle koelkasten beschikken over vershoudzones, waarvan de groentelade de meest bekende is. Deze zones hebben een eigen vochtigheid en temperatuur, waardoor dit de perfecte plek is voor het bewaren van bladgroenten en fruit! Maar ook wortelen, sperziebonen, broccoli of bloemkool bewaar je bij voorkeur in de groentelade. Sommige koelkasten hebben bijvoorbeeld ook een lade voor vis en schaaldieren.

 

De beste indeling voor je koelkast

Als je kijkt naar de temperatuur van je koelkast, is het bovenin iets warmer dan onderin. Bovenin plaats je bij voorkeur wat minder gevoelige producten, onderin producten die wat meer kou nodig hebben om vers te blijven. Dan krijg je een indeling zoals deze: :

• Potten, broodbeleg en salades
• Kaas, eieren en zuivelproducten
• Restjes
• Rauw vlees en vis
• Groenten (in de groentelade)
• Mayonaise, sauzen, frisdrank en medicatie: in de koelkastdeur

 

Bakjes en labels

Zodra je eenmaal gewend bent aan bakjes en labels, wil je het niet meer anders . Investeer in rechthoekige, (semi)transparante bakjes van hard kunststof of glas. Hierdoor zie je snel wat je in je koelkast hebt staan. Bovendien kun je ze makkelijk stapelen en ordenen, waardoor je het overzicht behoudt. Deze bakjes mogen ook best wat groter zijn dan de inhoud. Je kan je standaard bakjes op voorhand labelen, om je veelgebruikte producten een vaste plaats te geven, zoals vis, wortelen en kliekjes. Met whiteboardstiften kun je makkelijk op gladde bakjes schrijven en het vervolgens weer wegvegen.

 

Veelgebruikt… of niet?

Probeer de diepte van de koelkast optimaal te gebruiken. Zet bijvoorbeeld veelgebruikte producten vooraan, maar zorg ook dat de producten achterin goed bereikbaar blijven. Zet bijvoorbeeld broodbeleg achter elkaar in de koelkast. Zo zie je snel wat je nog in de koelkast hebt staan en zal er niet snel iets bederven. Wil je kliekjes langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer. Daar kun je ze tot drie maanden bewaren.

 

Wat wel, en wat niet in de koelkast?

Sommige mensen stoppen werkelijk alles in de koelkast. En ja, je kunt veel producten gekoeld bewaren, maar lang niet alles. Deze producten bewaar je liever niet in de koelkast:

• Citrusvruchten
• Tomaten
• Courgettes en komkommers
• Uien
• Paprika’s
• Mango’s
• Avocado’s
• Bananen

Andere versproducten kun je prima in de koelkast bewaren, maar natuurlijk niet oneindig. Zachte en kwetsbare producten, zoals champignons, kropsla, aardbeien of kersen, zijn maar een dag of drie houdbaar in de koelkast. Hardere groentesoorten, zoals bloemkool, prei en bospeen, kun je tot tien dagen lang bewaren. Hard fruit, zoals appels en peren, kun je twee tot vier weken in de koelkast bewaren. De meeste groenten zijn ongeveer zeven dagen houdbaar in de koelkast.

 

Houd je koelkast schoon

Een ander voordeel van bakjes is dat je de koelkast snel leeg kunt halen. Zo kun je de koelkast makkelijk en snel schoonmaken, waardoor schimmel geen kans krijgt. Denk bij het schoonmaken van de koelkast ook aan de rubbers van de koelkastdeur en de vakjes in de deur!

 

Wat steek jij achter je keuken?

Na het selecteren van de juiste frontpanelen en het werkblad, moet je ook rekening houden met een achterwand voor je keuken. Deze is niet di...

Meer info →
Wat wordt de look en feel van je nieuwe keukendeuren ?

Bij het ontwerpen van jouw nieuwe keuken kijken we samen naar je wensen en verwachtingen voor een prettige keuken. Een keuken moet praktisch...

Meer info →
Halloweenrecept: zoete spookjes

Het griezelige halloweenfeest is op komst! Een feest van griezelen… maar ook zeker van snoepen. Zorg voor een zoete traktatie met deze spook...

Meer info →
Welk sanitair kies jij in je keuken?

Bij het selecteren gaat veel tijd naar het samenstellen van de juiste vorm en het kiezen van de fraaiste keukenkastjes. Sanitair vormt ook e...

Meer info →
Een keuken op maat voor jonge gezinnen

Het gezinsleven kan soms hectisch en chaotisch zijn. Vooral met jonge kinderen is het prettig om altijd een oogje in het zeil te kunnen houd...

Meer info →
Je keuken als verlengstuk van je interieur

Vind jij het leuk om tijdens het koken betrokken te zijn bij de rest van wat er zich in de woonkamer afspeelt? Dan is een open keuken dé opl...

Meer info →

Aanmelden nieuwsbrief

Mis geen enkele actie!

Blijf je graag op de hoogte van de laatste acties en trends uit de keukenwereld?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse mailing boordevol nieuws.