Het laatste keukennieuws

Tricks, tips en de laatste trends uit de keukenwereld

Een stoomoven: iets voor jou?

19/11/20211 jaar geleden

Wanneer je een nieuwe oven koopt, zul je al snel ontdekken dat er veel ovens zijn met een stoomfunctie. Wat kun je met een stoomoven en is deze functie de meerprijs waard? Dat laatste is natuurlijk aan jou, maar we vertellen je graag meer over wat een oven met stoomfunctie allemaal kan.


Waarop letten als je een stoomoven koopt?

Er zijn tientallen extra gebruiksmogelijkheden met een stoomoven. Je zult er gegarandeerd veel plezier aan beleven en op een andere manier in je keuken staan. Maar waar let je nu best op wanneer je een stoomoven koopt.

  • Het is belangrijk om te beseffen dat zo’n stoomfunctie ruimte inneemt. De effectieve ovenruimte zal wat kleiner zijn. Heb je normaliter maar één of twee bakplaten of roosters in de oven? Dan zul je niet snel tegen beperkingen aanlopen.
  • Let er bij inbouwovens op dat je nieuwe model past op de plek van je oude oven.
  • Hoe makkelijk is de oven schoon te maken? Stoomovens hebben minder last van aangebakken resten, maar moeten zo nu en dan wel ontkalkt worden.
  • Ga na of het toestel je alle ovenfuncties biedt die je nu ook gebruikt. De extra mogelijkheden van een stoomoven zullen vanzelf een plekje krijgen in je keukenroutines.


Gezond en smaakvol koken

Ervaring leert ons dat mensen met een stoomoven veel vaker hun oven gebruiken dan wanneer ze een normale oven kopen. Waarom? Omdat je vanaf nu ook kunt koken met stoom!

De meeste ovens hebben de mogelijkheid om de oven te verwarmen en stoom te genereren, zonder dat de temperaturen te hoog worden. Daarmee behoud je de kleur en smaak van je eten, wordt het vrijwel nooit overgaar en blijven bovendien alle voedingsstoffen netjes waar ze horen: in je eten, en niet in het kookvocht van je pan. Sommige vlees- en groentesoorten zullen er echt baat bij hebben. Maar alles zal sowieso smaakvoller zijn, dan wanneer je het in water gaarkookt.

 

Snel en gemakkelijk

Stoom is een geweldige geleider. Je zult merken dat de kooktijd van gerechten die je in de oven bereidt, 20 tot 30 procent korter zal zijn. Bovendien moet je niet omkijken naar een gerecht dat op deze manier bereid wordt. Je schuift je ovenschaal of bakplaat in de oven, stelt de tijd in en de oven doet de rest, zodat jij tijd hebt voor andere leuke dingen. Een ander voordeel is dat je zonder problemen verschillende ingrediënten tegelijk kunt koken, zonder dat de smaken zich met elkaar vermengen.

 

Bakken en stomen tegelijk

Natuurlijk kun je de temperatuur van je oven nog een stukje hoger zetten, waardoor je de echte ovenfunctie gebruikt in combinatie met stoom. Door de intensiteit van de stoom in te stellen, bepaal je het effect van de stoom ervan. Bak je brood, dan krijg je een fijnere, krokantere korst. De circulerende stoom in de oven stoom zorgt voor een mooie, egale bruining van je gerechten, zodat je minder last hebt van donker gebakken delen. Bovendien droogt je gerecht niet uit. Vlees of gevogelte zal zachter van structuur zijn, zonder in te boeten aan een lekker krokant laagje.

Elke oven z’n specialiteit

Ieder merk stoomoven heeft zo zijn eigen extra functies. Zo kun je jouw stoomoven bij verschillende Miele en AEG of SIEMENS modellen uitbreiden met een kernthermometer, zodat je makkelijk grotere stukken vlees kunt garen tot de perfecte kerntemperatuur. Andere ovens beschikken over een ontdooifunctie, een ingebouwde magnetron of zijn in een mum van tijd op temperatuur of te programmeren via een app op je tablet- of smartphone.

Ben je helemaal overtuigd van de extra’s die een stoomoven je kan bieden? Ontdek welke stoomoven het beste bij jou past en laat je inspireren door onze productadviseur.Wat steek jij achter je keuken?

Na het selecteren van de juiste frontpanelen en het werkblad, moet je ook rekening houden met een achterwand voor je keuken. Deze is niet di...

Meer info →
Wat wordt de look en feel van je nieuwe keukendeuren ?

Bij het ontwerpen van jouw nieuwe keuken kijken we samen naar je wensen en verwachtingen voor een prettige keuken. Een keuken moet praktisch...

Meer info →
Halloweenrecept: zoete spookjes

Het griezelige halloweenfeest is op komst! Een feest van griezelen… maar ook zeker van snoepen. Zorg voor een zoete traktatie met deze spook...

Meer info →
Welk sanitair kies jij in je keuken?

Bij het selecteren gaat veel tijd naar het samenstellen van de juiste vorm en het kiezen van de fraaiste keukenkastjes. Sanitair vormt ook e...

Meer info →
Een keuken op maat voor jonge gezinnen

Het gezinsleven kan soms hectisch en chaotisch zijn. Vooral met jonge kinderen is het prettig om altijd een oogje in het zeil te kunnen houd...

Meer info →
Je keuken als verlengstuk van je interieur

Vind jij het leuk om tijdens het koken betrokken te zijn bij de rest van wat er zich in de woonkamer afspeelt? Dan is een open keuken dé opl...

Meer info →

Aanmelden nieuwsbrief

Mis geen enkele actie!

Blijf je graag op de hoogte van de laatste acties en trends uit de keukenwereld?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse mailing boordevol nieuws.