Het laatste keukennieuws

Tricks, tips en de laatste trends uit de keukenwereld

De perfecte indeling van je keuken

29/09/20211 jaar geleden

Uitgebreid koken en lekker eten vormt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven. De keuken is daarmee één van de belangrijkste ruimtes geworden in huis. Er wordt immers veel tijd in doorgebracht! Maar kijk niet alleen naar het uiterlijk. Een keuken moet ook vooral praktisch zijn.
Maar wat is de perfecte indeling van je keuken?


Keukendriehoek

Een belangrijk element voor het ontwerpen van een keuken is de keukendriehoek. Dit is een praktisch hulpmiddel om te zien of de basis in je keuken goed is.

Teken daarvoor een driehoek in je keuken, waarbij je de kookplaat, de wasbak en de koelkast met elkaar verbindt.

Dat zijn namelijk de plekken waar je tijdens het koken vaak zult zijn. Kijk of ze goed bereikbaar zijn en tel de afstanden van deze drie bij elkaar op.

Een optimale keukendriehoek is niet groter dan 6-8 meter. Probeer overigens de kookplaat en de wasbak maximaal 2 meter uit elkaar te houden.


 


Werkblad

Een ander heikel punt is het aanrechtblad. Veel mensen hebben de behoefte om grote kasten te plaatsen in hun keuken, voor bijvoorbeeld een oven, een hogere koelkast of simpelweg meer kastruimte. Dat gaat vaak ten koste van je werkblad. En dat wordt voor een stuk al ingenomen door bijvoorbeeld je koffiezetapparaat, je waterkoker, je keukenrobot en je blender.

Hoeveel werkruimte blijft er nog over wanneer je al die apparaten een plekje hebt gegeven?

 


Opbergruimte

Je werkblad en opbergruimte hangen nu eenmaal nauw samen. Meer bergruimte betekent in de regel minder werkblad… maar niet altijd.

Gebruik bovenkastjes voor eenvoudige extra opslag en minimaliseer loze ruimte. Kies bijvoorbeeld voor binnenlades, plintlades en apothekerskasten, voorraadsystemen en hoekkasten om de ruimte van je keuken optimaal te benutten.

Zo kun je zelfs in een kleine keuken toch beschikken over een imposante opslagmogelijkheid.

 


Eiland

Een praktische manier om extra bergruimte én werkblad te realiseren, is het plaatsen van een eiland.

Die kan verbonden worden met de keuken, maar ook als losstaand element geplaatst worden. Door een eiland aan twee kanten te voorzien van onderkasten, krijg je een flinke toename van je bergruimte en profiteer je meteen van extra werkblad.

Voor een eiland heb je echter een flinke ruimte nodig, die niet altijd in huis aanwezig is.

 


L-vorm

De meest gangbare keukenlay-out is nog altijd die in een hoek- of L-vorm.

Afhankelijk van de breedte van de keuken kun je ervoor kiezen om de wasbak en de kookplaat in de afzonderlijke delen te plaatsen, maar je kunt ze ook naast elkaar plaatsen.

Houd dan rekening met één keukenkastje tussen wasbak en kookplaat. Houdt ook altijd één kastje ruimte tussen de kookplaat, wasbak en de muur of kast.

 


De hoek om

Je kunt ook creatief denken en je keuken uitbreiden naar een andere ruimte.

Op die manier kun je makkelijk bergruimte realiseren buiten de keuken. Ga de hoek om en plaats een of meerdere ondiepere hoge kasten, zodat de keuken een stukje doorloopt in je (eet)kamer.

Je kunt zo’n kast zelfs gebruiken als afbakening van je keuken, zodat je niet recht op het aanrecht kijkt vanuit de (eet)kamer. Of ga de hoek om met kastjes op werkbladhoogte, zodat je het als een dressoir kunt gebruiken.


Recept: frisse wraps met komkommer en tomaat

Voor een heerlijk frisse maaltijd gaat er niets boven frisse smaken. Verse groenten, kerrie en een verse knoflooksaus maken het feest comple...

Meer info →
KitchenAid maakt het maken van je recepten gemakkelijker

Voor een heerlijk maaltijd of tussendoortje helpt jouw KitchenAid robot om het allemaal wat gemakkelijker te maken. Wij delen een van de rec...

Meer info →
Zo kies je de ideale handgreep

Tijdens het ontwerpen van je keuken krijgen alle onderdelen aandacht: het werkblad, de kastdeuren en het sanitair. Maar naar welke handgreep...

Meer info →
Waarom onze keuken showrooms bezoeken?

Wil je knopen doorhakken over de keuze voor je nieuwe keuken? Dan gaat er niets boven een bezoek aan onze showroom. Wij hebben een grote sel...

Meer info →
Energie besparen in de keuken? Wij geven jou onze tips mee!

We dragen allemaal ons steentje bij aan een beter milieu. Zo zijn we ons steeds meer bewust van ons energiegebruik. Met deze tips kun je daa...

Meer info →
Zo blijft je keuken spik en span in 2023

In de keuken is hygiëne ontzettend belangrijk. Toch kan het soms moeilijker zijn om je keuken 24/7 spik en span te houden. Er is namelijk ee...

Meer info →

Aanmelden nieuwsbrief

Mis geen enkele actie!

Blijf je graag op de hoogte van de laatste acties en trends uit de keukenwereld?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse mailing boordevol nieuws.