Het laatste keukennieuws

Tricks, tips en de laatste trends uit de keukenwereld

De perfecte indeling van je keuken

29/09/20212 jaar geleden

Uitgebreid koken en lekker eten vormt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven. De keuken is daarmee één van de belangrijkste ruimtes geworden in huis. Er wordt immers veel tijd in doorgebracht! Maar kijk niet alleen naar het uiterlijk. Een keuken moet ook vooral praktisch zijn.
Maar wat is de perfecte indeling van je keuken?


Keukendriehoek

Een belangrijk element voor het ontwerpen van een keuken is de keukendriehoek. Dit is een praktisch hulpmiddel om te zien of de basis in je keuken goed is.

Teken daarvoor een driehoek in je keuken, waarbij je de kookplaat, de wasbak en de koelkast met elkaar verbindt.

Dat zijn namelijk de plekken waar je tijdens het koken vaak zult zijn. Kijk of ze goed bereikbaar zijn en tel de afstanden van deze drie bij elkaar op.

Een optimale keukendriehoek is niet groter dan 6-8 meter. Probeer overigens de kookplaat en de wasbak maximaal 2 meter uit elkaar te houden.


 


Werkblad

Een ander heikel punt is het aanrechtblad. Veel mensen hebben de behoefte om grote kasten te plaatsen in hun keuken, voor bijvoorbeeld een oven, een hogere koelkast of simpelweg meer kastruimte. Dat gaat vaak ten koste van je werkblad. En dat wordt voor een stuk al ingenomen door bijvoorbeeld je koffiezetapparaat, je waterkoker, je keukenrobot en je blender.

Hoeveel werkruimte blijft er nog over wanneer je al die apparaten een plekje hebt gegeven?

 


Opbergruimte

Je werkblad en opbergruimte hangen nu eenmaal nauw samen. Meer bergruimte betekent in de regel minder werkblad… maar niet altijd.

Gebruik bovenkastjes voor eenvoudige extra opslag en minimaliseer loze ruimte. Kies bijvoorbeeld voor binnenlades, plintlades en apothekerskasten, voorraadsystemen en hoekkasten om de ruimte van je keuken optimaal te benutten.

Zo kun je zelfs in een kleine keuken toch beschikken over een imposante opslagmogelijkheid.

 


Eiland

Een praktische manier om extra bergruimte én werkblad te realiseren, is het plaatsen van een eiland.

Die kan verbonden worden met de keuken, maar ook als losstaand element geplaatst worden. Door een eiland aan twee kanten te voorzien van onderkasten, krijg je een flinke toename van je bergruimte en profiteer je meteen van extra werkblad.

Voor een eiland heb je echter een flinke ruimte nodig, die niet altijd in huis aanwezig is.

 


L-vorm

De meest gangbare keukenlay-out is nog altijd die in een hoek- of L-vorm.

Afhankelijk van de breedte van de keuken kun je ervoor kiezen om de wasbak en de kookplaat in de afzonderlijke delen te plaatsen, maar je kunt ze ook naast elkaar plaatsen.

Houd dan rekening met één keukenkastje tussen wasbak en kookplaat. Houdt ook altijd één kastje ruimte tussen de kookplaat, wasbak en de muur of kast.

 


De hoek om

Je kunt ook creatief denken en je keuken uitbreiden naar een andere ruimte.

Op die manier kun je makkelijk bergruimte realiseren buiten de keuken. Ga de hoek om en plaats een of meerdere ondiepere hoge kasten, zodat de keuken een stukje doorloopt in je (eet)kamer.

Je kunt zo’n kast zelfs gebruiken als afbakening van je keuken, zodat je niet recht op het aanrecht kijkt vanuit de (eet)kamer. Of ga de hoek om met kastjes op werkbladhoogte, zodat je het als een dressoir kunt gebruiken.


Inbouwkoelkasten: de verfrissende keuze voor je maatkeuken

Wanneer je een keuken op maat plant, telt élk detail. Van de keuze van de materialen voor je kasten tot de indeling van de ruimte, is elk el...

Meer info →
Kitchenette: kleine keuken, grote voordelen

In de wereld van vandaag, waar de leefruimte steeds kleiner wordt, is het essentieel om elke vierkante meter te optimaal te gebruiken. Micro...

Meer info →
Ontdek de kracht van afdichtingen!

Stof, vet, een heleboel vuilnis verstoppen zich in de lucht van onze keukens. Dat is heel normaal in een ruimte waar gekookt wordt. Wat mind...

Meer info →
Ontdek de hoekkasten: een hoekige keuze

Als het gaat om ruimte die vaak verloren gaat, zijn de hoeken van onze keukens vaak een goed voorbeeld. Om toch ruimte te blijven winnen zon...

Meer info →
Top 3 trends voor jouw keuken in 2024 !

Nieuw jaar, nieuwe trends! 2024 kondigt de komst aan van trendy stijlen en kleuren, natuurlijk en nog veel meer! Laten we vandaag eens duike...

Meer info →
Ontdek de Ideale Vaatwasser voor Jouw Keuken

De vaatwasser is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het vereenvoudigt het afwaswerk en bespaart tijd voor andere activiteiten. Er zijn ech...

Meer info →

Aanmelden nieuwsbrief

Mis geen enkele actie!

Blijf je graag op de hoogte van de laatste acties en trends uit de keukenwereld?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse mailing boordevol nieuws.