De keuken van Bajwa B.

Een totaalrenovatie

Sinds de jaren 80 woont Bajwa B. in het landelijke Hoeilaart, een gemeente die haar altijd nauw aan het hart gelegen heeft. 
Ze startte een jaartje geleden met renovatiewerken aan haar huidige landelijke woning en zei vaarwel tegen haar lichtblauwe keuken met authentieke Deense roots.
Ze wou dat alles in haar woning één geheel vormde, vandaar dat ze besloot om tegelijkertijd de keuken, badkamer en vloer te vervangen.

Nood aan iets nieuws

Ik streefde naar vernieuwing in mijn nieuwe keuken. Mijn oude keuken, die ondertussen reeds 28 jaar aanwezig was, begon tekenen van veroudering te vertonen zoals onder andere schuiven die niet meer open en dicht gingen en de toestellen die niet meer optimaal functioneerden.

Op advies van de buurt

Ik heb heel wat opzoekingswerk gedaan toen de beslissing viel om te vernieuwen. Eerst ging ik ten rade bij de buren, zij hadden ook net hun keuken gerenoveerd en gaven me tips over keukenpartners waarbij ik al dan niet om advies moest gaan.

Later ben ik dan naar verschillende Krëfel Keukens showrooms gegaan om mijn ideeën vorm te geven, want soms is het ook leuker om keukens in verschillende opstellingen te bekijken. Wanneer je verschillende showrooms bezoekt, zie je  werkelijk wat er allemaal mogelijk is.

Verder heb ik ook inspiratie gehaald uit folders en heb ik een bezoek gebracht aan de Batibouwbeurs, hier zie je alle spelers samenkomen. Uiteindelijk heb ik mijn keuken bij een Krëfel Keukens showroom in de buurt laten uittekenen, namelijk deze van Overijse. Ik ben tot op vandaag nog steeds heel blij met mijn nieuwe keuken.

Heropleving keuken

Op anderhalve dag werd mijn nieuwe open keuken geïnstalleerd. Ik ben vooral fan van de nieuwe ladekasten onder m’n inductievuur, deze zijn erg praktisch om al het kookmateriaal in op te bergen. Ook de afzonderlijke plaatsing van de ovens is een hele verbetering.

Over de praktische indeling van deze keuken heeft de keukenconsulent echt mee nagedacht. In tegenstelling tot mijn oude keuken, zijn de inbouwapparaten meer verspreid en ergonomisch geplaatst. Vroeger had ik een inductievuur en onder dat vuur waren de ovens geïnstalleerd. De helft van de tijd werkten mijn apparaten niet door foute plaatsing.

Door de indeling van mijn keuken te herbekijken en de keukenruimte open te maken, heb ik vandaag veel meer bewegingsvrijheid. Het meest praktische element uit mijn keuken is de houder voor folie en zilverpapier. Soms zijn het kleine aanpassingen die het leven erg kunnen vergemakkelijken.

Goede raad en opvolging

Mijn keukenconsulente uit Overijse raadde me ook aan om de lijnen van de kasten door te trekken, zodat de keuken esthetisch mooier oogt. Soms gaat het bij het uittekenen van je keuken om details. Mijn zoon stelde voor om allemaal kasten van dezelfde grootte te nemen, achteraf hebben we dit besproken en besloot ik dat dit niet zo mooi ging zijn met de dunne apothekerskasten.

We varieerden uiteindelijk in de kastgrootte, maar respecteerden wel telkens de lijnen van de keuken. Ik ben heel blij dat ik de raad van de keukenconsulente hierover heb opgevolgd en bijgevolg ook nog aanpassingen heb kunnen doen aan het getekende keukenplan. Niets was hen te veel, ze waren heel behulpzaam.

De keuken moest zo onderhoudsvriendelijk mogelijk uitgerust worden. Hoewel mijn voorkeur eerst neigde naar inox, plaatsten we een granieten werkblad. Bij het afwegen van de voor-en nadelen merkte ik al snel dat inox meer onderhoud vroeg en minder krasvrij was. Graniet is een erg duurzaam materiaal en ik ben dan ook tevreden met mijn uiteindelijke keuze.

Aandacht voor uitrusting

Mijn nieuwe keuken beschikt over een degelijke basisuitrusting met hier en daar een speciale kastinrichting of een hoogtechnologisch snufje. Ik liet ze uitrusten met maar liefst vier apothekerskasten: een grote apothekerskast over de gehele keukenlengte voor voeding, een kast voor handdoeken, eentje voor olie en kruiden en de vierde dient voor suiker en meel. Daarnaast is de keuken ook uitgerust met dimbare verlichting, die onderaan de bovenkasten en in de vitrinekasten zowel koud als warm licht produceert.

Voor inbouw koos ik alles van het merk AEG, de keuken oogt mooier als alle toestellen bij elkaar passen en als alles een beetje op elkaar afgestemd is. Zo beschik ik over een dampkap met sensor, die de zuigkracht automatisch aanpast bij geurdetectie en heb ik een slimme vaatwasser die opent nadat zijn taken volbracht zijn. Ik geniet ook erg van mijn geïnstalleerde microgolf-en stoomoven, ik ben zelfs al naar één van de Cooking Sessions geweest die me werden aanbevolen door AEG. Een echte aanrader!

De ovens en het vuur gebruiken mijn kinderen en ik het vaakst. De nieuwe keuken is uitgerust met een inductievuur van 80 cm, voorzien van flexibele kookzones. Je kan je pannen er in één keer tegelijk op plaatsen en zo makkelijk voor een groot gezin koken. Andere pluspunten zijn mijn stopcontacten in elke hoek en de afwerking bovenaan de keuken. Ik ben al bij andere mensen op bezoek geweest en daar was de afwerking soms niet mooi of onvolledig uitgevoerd. Alles werd uitgevoerd volgens het vooropgestelde plan.

Eenvoudig en functioneel

De installatie van mijn nieuwe keuken biedt me heel wat voordelen. Ten eerste kan ik nu voor meer mensen tegelijk koken, dankzij het inductievuur. Ik ben diegene die meestal voor de hele familie kookt en ervaar echt een tijdsbesparing door de investeringen die ik gedaan heb.

Ook de kastindeling is gewijzigd en de ruimte is letterlijk opengemaakt, waardoor ik nu meer bewegingsvrijheid en plaats heb. De keuken is een deel geworden van de leefruimte, je kan letterlijk van de ene naar de andere ruimte doorlopen.


Even binnenkijken

Ontdek hier het finale resultaat van de keuken van Bajwa B.

“Ik zou Krëfel Keukens een score van 5/5 geven, omdat alles liep zoals gepland.
Verder is de keuken enorm onderhoudsvriendelijk, alle vlekken gaan er makkelijk af. 
Ook qua service en plaatsing heb ik zeker niet te klagen, mijn keuken werd geplaatst door twee ervaren plaatsers met 35 jaar ervaring in het vak.”

Het eindresultaat